tirsdag den 27. september 2011

Kylling a la Xinjiang og grønsager i spicy flødetomatsovs

Jeg er netop hjemvendt fra landflygtighed på Vesterbro og de nordlige forstæder pga. det føromtalte VM. Derfor var mit køkken meget tomt, men hvad skulle jeg dog proppe i det – skal ikke spise hjemme resten af ugen, så hvad kan det betale sig at købe (og nå ja, har faktisk lige fået en roommate, men mere om det en anden gang)? Det endte med at jeg købte en masse grønsager, da jeg af princip altid har proppet fryseren med masser af kød af forskellig art; you never know…

Derudover har jeg fået nogle krydderier af min mor som hun har haft med hjem fra Kina (ville nu hellere have hentet dem selv!),og dem ville jeg gerne prøve at bruge. 

Jeg kom frem til at lave nogle grønsager i tomatsovs med kylling vendt i chili, spidskommen, hvidløg og ingefær. Det smagte fortræffeligt og det tog kun ca. 30 min alt i alt. Og så er retten perfekt nu hvor det begynder at blive lidt koldere.


Jeg bruger sjældent mål, så derfor kører jeg efter en solid mavefornemmelse; dvs. hvor sulten er jeg og hvad vil jeg have mere af osv.

Grønsager i spicy tomatsovs
Hvidløg
Skalotteløg
Champignon (eller hvilke svampe man nu end har lyst til)
Tomater (kan erstattes med dåsetomater)
Peberfrugt (jeg kan bedst lide dem der kaldes snackpepper)
Spinat
Chili
Salt og pepper
Fløde

Det hele  hakkes groft og panden varmes op med vindruekerneolie. Hvidløg, løg og chili kommes på og varmes godt igennem. Dernæst kommes svampene på og når de er varmet op, så kommes tomaterne og lidt vand på (bare lige så det dækker). Lad det koge godt ind, så det er dejligt snasket og så kommes peberfrugten på og lad det stå og simre stille og roligt.

Lige inden servering kommes spinaten på – gerne et par store håndfulde – og når det er varmet op tilsættes en god mængde fløde. Smag til med salt og pepper.

Kylling a la Xinjiang
Kyllingebryst
Spidskommen (er hentet i Kina og er blevet stødt)
Tørret chili ”pulver” (ikke en stærk udgave)
Hvidløgspulver
Ingefærpulver
Salt og pepper

Xinjiang-krydderblanding
Denne blanding er stærkt inspireret af en blanding fra Kina, nærmere bestemt fra området Xinjiang, som jeg er dybt forelsket i. Blandingen er sublim til kylling, lam og okse og den kan med fordel drysses over brød. Er man som jeg en stor fan, så kan jeg anbefale at man laver en stor portion og serverer det til maden, så man bare kan drysse på undervejs i måltidet – eller dyppe brødet i det! Der er adskillige variationer af blandingen og jeg laver den også på flere måder, alt efter humør og tilbehør. Jeg skal nok prøve at lave den efter mål en dag, så den kan blive nemmere at kopiere.

Hvis man ikke er så heldig at kunne hente krydderiet selv eller få andre til det, så køb hel spidskommen og rist den kort på panden, og stød den selv lidt groft. Det er det eneste rigtige at gøre. Bland lidt mindre chili i end spidskommen, da det bare skal give retten et pift. Hvidløgspulver og ingefærpulver skal man være forsigtig med, så kom kun lidt i ad gangen og smag til efter smag og behag. Og så skal der lige et lille drys salt og pepper i.

Kyllingen skæres i chunky stykker og vendes i blandingen sammen med lidt vindruekerneolie. Den må gerne stå lidt og hygge sig – det gør den absolut ikke dårligere! Hæld kyllingen på den lune pande og varm det hele igennem. Lige inden servering skrueres der godt op (så der skal holdes godt øje med dem, så de ikke bliver tørre) og giv det noget farve.

VM i landevejscykling - ikke så dumt som man skulle tro...

I sidste uge blev København invaderet af cykler på grund af VM i landevejscykling (hvis det er landevej, hvad lavede de så inde i København?).


I den anledning havde en af mine venner og hans far samt deres naboer i de nordlige forstæder stablet et genialt koncept på benene – 3 dages intensiv druk og hygge med en masse sjove mennesker, hvilket jeg absolut ikke kunne sige nej til. De havde sørget for fadølsanlæg og anden alkohol, mad og musik og så skulle vi andre bare medbringe humøret og evt. et godt kampråb (”Bike Eritrea Bike”, ”Gode ben!” osv.). 
Fadølslanlægget var mobilt, så vi kunne tage det med ned til vejen
Sol og øl
Vi havde naturligvis sørget for at kunne sidde godt
Musik og fadølsanlæg - smuk kombi!
Der var vildt mange (fulde) belgiere i området - denne tog min stol
Finalen blev set på den dertilindrettede storeskærm
Det blev en helt igennem genial weekend, godt hjulpet på vej af det helt vidunderlige sensommervejr. Jeg ved dog ikke helt hvor meget VM jeg lige fik set, men vi løb da tør for fadøl…

torsdag den 22. september 2011

Fyldte kyllingeruller med ratatouille

Som bloggens navn hentyder til, så er livet for kort til… bl.a. dårlig mad! Min madlavning er absolut ikke hellig, men jeg har lige lagt min livsstil om (føj, dét lyder faktisk hamrende helligt), så jeg spiser så lidt som muligt af brød, kartofler, ris, pasta og sukker – der er naturligvis plads til at synde… Jeg må indrømme at det virkeligt gør noget godt for mig, jeg er mæt i længere tid og bliver ikke paniksulten i løbet af dagen (det er virkeligt heldigt, da jeg bliver et ret ubehageligt menneske når det sker - jvf Snickers sidste reklame). Derfor er jeg  for tiden i gang med at finde på en masse ting som jeg kan lave i stedet, men det er nu altså svært en gang imellem – for hvad passer bedre end kartofler (stegt i andefedt, naturligvis) til fx boeuf bearnaise????


Forleden havde jeg min veninde Erika til middag, og jeg tænkte at jeg ville lave noget der var efterårsagtigt. Det endte med at blive en ordentlig omgang ratatouille (skulle have gruppearbejdsdag dagen efter, og så var der også lige til frokosten) og kylling rullet ind i parmaskinke og fyldt med krydret flødeost!

Ratatouille
Aubergine
Squash
Løg
Hvidløg
Tomater
Hakkede/flåede tomater
Et skvæt chili
Salt og pepper

Først kommes løg og hvidløg i en gryde sammen med et godt skvæt olie eller smør. Når de så har lunet sig i fedtstoffet, kommer man resten af tingene i – bortset fra de hakkede tomater! – og steger dem godt i lidt tid. Når alle grønsagerne er varmet igennem kommes tomaterne i og lad det simre i ca. 20 min. Smag til med salt og pepper.

Kylling rullet i parmaskinke og fyldt med krydret flødeost
Kyllingebryster
Parmaskinke (eller bacon!)
Salvie
Flødeost (eller ricotta)
Hvidløg
Salt og pepper
Hvidløg og salvie hakkes og blandes med noget flødeost, og evt. lidt salt og pepper. Kyllingebrystet skæres op – ikke hele vejen igennem, men så man nemt kan fylde op. Flødeosten proppes i dyret, og det gør ikke noget at der er lidt for meget i (man kan bruge det til sovsen). Parmaskinken rulles om det fyldte bryst, og er man glad for salvie kan man med fordel komme et par blade ind i rullen.
Varm en pande godt op, helst en der kan komme i ovnen, og smid lidt smør på panden. Når det er brunet, så kommes kyllingen på. Den skal brunes på alle sider. Derefter kommes den i den forvarmede ovn (180 grader i varmluft) i 10 min. Derefter skrues der ned til 160 og lad det få 10 min mere. Panden tages ud og kyllingen tages af. Der skulle gerne være en masse snask fra kyllingens indre tilbage på panden og det varmes op med fløde, en sjat vin (gerne rose, som man naturligvis altid har ved hånden) samt lidt smør og det varmes godt op. Sovsen smages til med salt og pepper. 


Et voila! Et skønt, hvis jeg selv skal sige det, måltid er klar. Server gerne med iskold rosevin til et vidunderligt selskab – især det sidste må ikke undervurderes. 
Erika er klar til tv-dinner!
For jer der spiser brød vil jeg varmt anbefale at have noget lækkert brød til denne ret, for sovsen er så fantastisk at man bare må have det hele med - jeg klarede det med en ske, men det virker bare så desperat og er ikke lige så sjovt som lækkert brød...

onsdag den 21. september 2011

Hvad skal min blog dog handle om...????

Mit første indlæg handler lidt om hvem jeg er som person, og lidt om hvad du som læser kan forvente at komme til at læse om her på bloggen.

Jeg er studerer (lidt endnu) kommunikation og dansk litteratur & medier på RUC, hvor jeg er godt i gang med at skrive speciale om sociale medier. Derfor er denne blog også til dels et fagligt eksperiment.

Min drøm er at arbejde med livsstils PR og at få så meget som muligt ud af livet. Derfor kommer denne blog også til at handle meget om det og de andre ting her i livet som gør mig glad, hvis ikke decideret lykkelig i små øjeblikke. Det vil handle om rejser, madlavning og restauranter i København, mode og design og så de andre ting jeg bare elsker.

Da jeg er født og opvokset i København og har boet her det meste af mit liv, vil meget af det jeg skriver om også handle om denne helt vidunderlige by, hvor man kan opleve så utroligt meget i løbet af et par gader.
Copenhagen by night

Jeg har altid rejst meget, og det er noget af det bedste jeg ved! Der er naturligvis nogle byer, hvor jeg føler mig mere hjemme – enten fordi jeg har været der en del gange, eller at byens sjæl bare har talt til mig. En af de byer hvor jeg har været mest er Paris, og da jeg efterhånden kender den ret godt er det også en af mine absolutte favoritter. Jeg har også tilbragt en del tid i Kina, og især Beijing har fået en stor plads i mit hjerte. Mine rejsetips vil indeholde beskrivelser af disse – og mange andre – byer. Der vil være tips til restauranter, kultur, shopping, oplevelser og hoteller.
Paris

Beijing

Mad er noget af det bedste jeg ved – om jeg så selv skal lave den (eller blot være ivrig tilskuer til processen) eller får den serveret på en restaurant. Jeg er vokset op med at madlavning er fantastisk, og den bedste måde at vise folk at man holder af dem er, ved at lave god mad til dem. 
Lam i mit kinaspice med ratatouille
Min store guru inden for madlavning er min mor, og det meste af det jeg kan i køkkenet har jeg lært af hende; derfor er flere af mine madeksperimenter en ode til hende. Mine aner er en kombination af sønderjyske og belgiske, og mine livretter reflekterer dette; kål og pølser, boeuf bearnaise, mulles frites, vin, øl, snaps og mørk chokolade er ting som jeg ikke kan modstå. Respekt for råvarerne og enkelhed er det vigtigste om jeg selv står i køkkenet eller er ude. Jeg er absolut ikke til skum (hvad skal det dog til for?) og et hav af små ting på min tallerken som jeg ikke har en jordisk chance for at smage kombinationen af. Næ, jeg vil hellere have noget der er enkelt, men hvor smagen ikke er til at tage fejl af. At gå ud og spise er fantastisk, og der er indtil flere favoritter. Et af de restaurantbesøg som jeg ser mest frem til, er en tur på Hermann, hvor min stedfar har lovet at give middag når specialet er afleveret – motivation så det basker! Og det kan jo være at der kommer en anmeldelse her til den tid…