onsdag den 21. august 2013

Guiltfree Spaghetti Bolo'

Mmm... Der er få ting som er bedre at sætte tænderne i end en omgang spaghetti med kødsovs, men det er ikke helt fantastisk for figuren. Så hvad gør man så? Man laver den da bare uden pasta! Og nej, det ødelægger ikke fornøjelsen for det smager ikke "sundt", det smager bare godt!
Jeg har længe gerne ville prøve at lave en spaghetti bolognese efter palæo-forskrifterne. Mest af alt fordi pasta er noget snavs for kroppen - misforstå mig ej, det kan være helt fantastisk, men det er proppet med tomme kalorier og giver en ubehagelig oppustet fornemmelse. Og efter en sommer med masser af hygge og rejser, så har jeg i hvert fald brug for at spise lidt sundere. Inspiration er hentet fra bl.a. bloggene The Londoner (Skinny Spaghetti) og Mikkel Bækgaards Madblog (Bolo med grønsager...), der begge har dejlige blogs og opskrifter, som jeg varmt kan anbefale! Men jeg har naturligvis sat mit eget præg på opskriften - jeg er ikke så god til at følge opskrifter til punkt og prikke...

Det er virkeligt nemt at lave, og det mætter helt absurd godt, så en portion kan holde længe (må vist lige afprøve det på mine drengevenner - de spiser lidt mere end absurd meget - for at se om det holder stik). Og når det først er lavet, så kan du lave aftensmad på 10 min. de andre dage!

Jeg vil tro, at der er mad til 4 meget sultne mennesker i den her portion:

Kødsovs:
- 1 pk hakket oksekød (400-500 g). Gerne med masser af fedtprocenter (de giver nemlig smag, og det mætter også!)
- 2 store løg, som du hakker groft.
- 1 stort fed hvidløg (eller 2-3 små).
- 150 g bacon (men gerne mere hvis du er glad for lidt gris)
- 3 store portobellosvampe (eller de svampe du nu end foretrækker eller har i køleren).
- 10 solmodne tomater (kan erstattes af 1 ds hakkede/flåede tomater), der er hakket groft.
- 1 stor ds tomatpuré (svarer ca. til 2 af de små).
Evt. gulerødder eller andre grønsager som man lige har ved hånden, men de "må" ikke indeholde stivelse.

Hak løgene og svampene groft (det giver en god struktur i retten) og hak hvidløget fint.
Skær baconet i tern og steg det sprødt i en gryde. Tag det fra og stil til side.
Steg derefter oksekødet i det tilbageblevne fedt. Hvis der ikke er nok fedt tilbage i gryden, så kan du supplere med lidt rapsolie. Tag det fra og stil til side.
Kom løgene og hvidløget i gryden og steg til det er gyldent - de må ikke blive brankede (det giver en dårlig smag). Dem tager du også fra og stiller til side.
Steg til sidst svampene, og her kan det bestemt være nødvendigt med ekstra fedtstof.
Når svampene er stegt møre, så kom løg, kød og bacon op i gryden - tilsæt tomater og puré. Spæd evt. op med lidt  vand (husk nu, det er bedre at tilsætte lidt ad gangen end at hælde for meget i første gang), så det hele kan koge igennem.

Sæt låg på og lad det simre i en halv time eller mere.
Smag til med salt og peber inden servering.


Grønsagspasta:
-  1 Hvidkål
-  1 Squash
- Salt
Andre grønsager kan også bruges, fx. porre, persillerod, gulerod og spidskål.

Snit hvidkålet fint, så du får nogle lange strimler, og kom det i en pande med lidt vand og salt - du kan evt. dampe det - og lad det simre under kogepunket indtil det er mørt, men stadig har bid. Hæld vandet fra.
Riv squashen på mandolinjernet i fine strimler. Du kan alternativt skære dem med kniv, du skal bare sørge for at skære det i nogenlunde lige store strimler.
Smid squashstrimlerne ned til kålen og kom lidt olie og salt på, og varm det op under omrøring, så det ikke bliver branket.
Når det er varmet igennem er det klar til servering.

Pynt:
- Revet parmesan eller anden god ost, fx. pecorino.
- Krydderurter

Kom en god omgang "spaghetti" i en skål eller dyb tallerken og smid et par skefulde lækker kødsovs oven på. Slut af med revet parmesan. Jeg dryssede med persille for lidt grønt til øjet, men basilikum, timian og andre krydderurter kan sagtens bruges.

Velbekomme!
Og er du ikke mæt efter første portion, så sker der ikke noget ved at spise mere....

Det her er helt sikkert ikke sidste gang jeg laver det her! Tidsmæssigt tog det mig ca. 1 time at lave det hele, men halvdelen af tiden stod sovsen bare og simrede, så det var kun 30 min. arbejde - lige til at overkomme, når jeg så har mad til flere dage...

Tips:
- Skal forbrændingen skydes i vejret, eller du bare er til spicy mad, kan du smide chili og/eller cayenne i.
- Hvis du ikke spiser bacon, kan du skifte den ud med (eller tilføje) indmad for at få en mere intensiv kødsmag.
- Jeg forestiller mig også, at man kan bruge skært kød til sovsen - både med eller i stedet for hakket oksekød.
- Hvis du ikke er palæo-fanatiker, så kan kødsovsen sagtens laves om til en chili con carne eller lignende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar