mandag den 25. januar 2016

Spicy tomatsnask


Hvis du ligesom mig går og snøfter lige for tiden, og hvis du ligesom mig slet ikke har tålmodighed til den slags pjat, så har jeg den perfekte kur mod det. Lav en hot omgang spicy tomatsnask - du vil ikke fortryde det!

Jeg spiser ofte en solid omgang morgenmad i weekenden. Altså sådan en der kan holde en mæt i flere timer uden at gøre en helt oppustet, fordi den ikke er proppet med stivelse og tomme kalorier (der ellers kan være helt fantastiske). Det lyder ret frelst, men det smager syndigt godt! Det involverer som oftest æg, masser af tomater og diverse krydderier. Ting jeg altid har på lager, så jeg ikke skal proviantere inden...

Eftersom jeg er ego og laver mad til mig (og mig selv), så er opskriften til en person, men så er det heldigt at det gør det så meget nemmere bare at gange op, hvis du enten er voldsomt sulten eller der skal laves til flere...

- 1 skalotteløg
- 2 små fed hvidløg
- 1/2 frisk chili (afhænger af styrken og hvor hot du vil have den)
- 1/2 ds. flåede tomater (hakkede kan også sagtens bruges)'
- En lille håndfuld modne datterino tomater (cherry tomater og lign. kan også sagtens bruges)
- 1 æg
- Augbergine
- 1/2 frisk mozzerella
- En stor håndfuld revet vesterhavsost
- Friske krydderier (jeg brugte estragon, salvie og koriander)
- Olivenolie
- Salt og peber

Varm en lille pande op - husk den skal kunne komme i ovnen! Snit løget på langs i tynde både og steg dem i en god sjat olie på middelvarme. Snit hvidløg og chili (tjek om den er stærk inden du kommer for meget i, og fjern evt. kerner) og kom dem på panden. Behold et par skriver chili til pynt. Smid halvdelen af tomaterne i, og giv dem lidt varme. Kom dåsetomaterne i sammen med en lille sjat vand. Kog det op i et minut eller to, og skru så ned til middelvarme og lad det simre i en lille halv time, så det får lov til at koge godt ind.

Tænd ovnen på 180 grader (varmluft).

Varm en lidt større pande godt op, kom en god sjat olie på. Skær et par skiver aubergine og steg dem møre på panden. Når de er stegt igennem, tages de fra og stilles til side.
Riv osten.
Kom de sidste tomater i tomatsnasken og lad det stå i ca. 5-10 minutter mere ved lav varme. Giv det lidt salt og peber.

Når tomatsnasken er kogt godt og grundigt ind skal du i gang med de afsluttende manøvrer!
Fordel aubergineskiverne over tomatsnasken. Kom den revede ost over og fordel mozzerellaen små stykker. Kom den i ovnen i et par minutter - bare lige indtil osten er smeltet. Tag panden ud og kom ægget på, og stil panden tilbage i ovnen. Det skal ikke have så længe - bare en 5-8 minutter, så hold godt øje med det.

Tag panden ud af ovnen og smid de friske krydderier, chili og lidt salt og peber over. Hæld evt. også lidt god olivenolie udover.

Server!

Pro tip: Lav en dobbeltportion, så du hurtigt kan smide en sammen anden dag!

tirsdag den 19. januar 2016

Easy Peasy Quiche Lorraine


Nogle gange skal det være nemt og gå hurtigt i køkkenet, men det betyder ikke at det skal være kedeligt! For nylig havde jeg lidt god bacon, nogle porrer og en rulle dej liggende i køleskabet - det blev til en lækker omgang quiche lorraine (fancy pansy ord for madtærte). 

Fyldet kan jo udskiftes, hvis du lige har nogle rester liggende, så du på den måde kan mindske madspild. Faktisk er en madtærte perfekt når køleskabet skal tømmes og pengene er få (det sker vel for de fleste af os en gang i mellem). Og så smager det bare vildt lækkert! Jeg havde mad til et par dage i denne - og kunne tilmed smide lidt i fryseren...

Alt du skal bruge for at lave en quiche er:
- Et par skiver god bacon (jeg brugte Irmas den tykke)
- 2-3 porrer
- 2 fed hvidløg
- Et skvæt fløde
- 2-3 æg alt efter størrelse
- En rulle butterdej (jeg snød og købte en, men du kan vel sådan set også lave den selv!?)
- Salt/peber
- Revet ost af en eller anden slags (bare tag hvad du bedst kan lide og/ eller har liggende)
- Lidt friske krydderurter (jeg brugte timian og salvie, men det kan udelades)


Start med at skære baconen i tern


Smid det på panden og steg til de er blevet lysebrune. Kom dem i en skål (eller lad dem dryppe af på papir eller lign.) og stil til side. Gem baconfedtet i panden


Rens og snit porrerne lidt groft og smid det på panden og steg i baconfedtet



Hak hvidløget groft og steg med porrerne



Mens det hygger sig på panden ved svag varme - det skal stå der til al væsken i porrerne er kogt ud - kan du tænde ovnen på ca. 180 grader (varmluft) og så kan man jo passende lave "æggefyldet".

Pisk æg, fløde og lidt salt og peber sammen


Riv en masse ost - eller i hvert fald en ordentlig håndfuld (og har du minihænder ligesom mig, så er det to håndfulde). Kom en tredjedel i sammen med æg og fløden. Gem resten til topping


Fordel tærtedejen i fadet - dejen må gerne komme en lille smule udover kanten


Nu er tærten klar og fyldet skal i. Start med porrerne



Og så den spøde gris


Hæld ægge-fløde-oste mikset over og kom evt. lidt friske krydderurter over (her timian)


Kom det sidste ost over 


Evt. med lidt flere krydderurter (her salvie)


Ind i ovnen i ca. 20 minutter - eller til den er færdig. Den skal gerne have en let gylden overflade. Lad den stå lidt inden du serverer, så den lige kan sætte sig


Et voila! Så er der mad!


Kan med fordel nydes med et glas (læs: en flaske) vino!

mandag den 28. december 2015

Daniel Berlin, S

Det er vist ingen hemmelighed, at vi er pænt glade for mad i min familie, så da vi skulle fejre min smukke mors fødselsdag, havde hun valgt at vi skulle på road trip til Skåne Tranås og spise hos(/på?) Daniel Berlin!


Daniel Berlin er en gudsbenådet kok, men det lå ikke lige for, at det var det han skulle være. I skolen var han for doven til at lave noget som helst, så kokkeskolen var det eneste sted han kunne komme ind. Her gad han heller ikke rigtigt yde noget, lige indtil en lærer bad ham vælge - enten at give sig helt til faget eller droppe det. Han valgte at blive og ville det. Heldigvis for det! 

Efter en tur forbi på en fine dining restaurant som head chef i Turning Torso, besluttede Daniel sig for at starte sit eget sted. Hans forældre sagde deres job op og tog lån i huset, så han kunne købe sin restaurant og forme den efter sit eget hoved.

Det er tydeligt, at det er et familieprojekt fra ankomsten - vi bliver budt velkommen af far og mor, og Daniel kommer løbende ud fra køkkenet for at byde velkommen idet vi stiger ud af bilen. Far viser os til bordet og agerer i øvrigt en mellemting mellem sommelier og hyggeonkel resten af aftenen.


Jeg havde egentligt besluttet mig for at droppe kamera og fokusere på maden, men de andre hev lynhurtigt deres telefoner frem, så den røg plan gik ret hurtigt i vasken... 
Det var et sandt festfyrværkeri af retter, så sæt dig godt til rette - gerne med et par snacks og en god plaske vino!

Vi fik lynhurtigt serveret et glas bobler af far - han anede efter sigende i øvrigt ikke det store om vin inden de startede restauranten, men nu er han et sandt vinleksikon. Imponerende!

Kort efter begynder de små hapsere at vælte ind!


'Tørrede løg, løvstikke og rug'



'Trädgård stængler, rå rejer og æble'


Stemningen var fra start tårnhøj - de lækre bobler gjorde det kun bedre (værre?)





Selve æblet var iskoldt at holde på, men fyldet var så lækkert at man lynhurtigt hapsede det i sig inden der var risiko for forfrysninger...


'Pisket torskbuk, krondill og majroe' ^

En af mine favoritter var denne smukke snack


'Fugleskind, rabarber og vagtelæg'


Det var en perfekt blanding mellem det sprøde skind og det cremede æg og rabarberfyld. Jeg kunne faktisk godt bruge sådan en lille happer lige nu...


'Jäst pannkaka, ättiksfläsk och pepperig rot' (en slags tykke pandekager med noget flæsk og et peberrodslåg)



HAPS!


'Fuglelever, fedt og mørkristede krydderier'


Det var nok det eneste jeg fik den aften, som jeg ikke var helt tosset med - men det handler nok mest om, at det var lever, hvilket er en af de få ting jeg bare ikke kan lide. Og jeg havde ikke opdaget at det var lever før jeg gladeligt kastede mig over det, så fik også lidt af et chok...

Derefter begyndte der at komme de lidt større retter:


'Tangkrabbe, grillede planter og blomkål'


Brød med geddesmør, hvilket jeg nok ikke bliver afhængig af foreløbigt




2011 Furmint Sec fra Ungarn



'Dådyr, knöltång (?) og fermenterede korn'


Findes der noget bedre end tartar? Not really - så derfor får I lige et en del billeder af den lille lækkerbisken!





Det var så lækkert!


'Torsk, broccoli, blomster og grønne bær'


Mums og meget delikat!


Vi fik også serveret et glas 2008 Les Hauts Meuniers fra Frankrig


'Omgjorte andeæg, skorzoner og sennepsfrø'




2009 Les Noëls de Monbenault fra Frankrig


'Mandelkartofler (hvad det så end er!?), stikkelsbær og løg'

Min var lidt anderledes end de andres, da de fik hasselnødder på deres, men hvis jeg selv skal sige det, så klædte den smukke grøn-røde farve retten utroligt godt (smagen var absolut også lækker!)


Som om det ikke var nok, så hældte de lige en meget kraftig fond (tror jeg) over - gudespise siger jeg dig!





Lige pludseligt blev der helt stille i restauranten - ikke at der var højlydt snak, da folk talte generelt ret lavt (måske med undtagelse ved vores bord) - og ud kom Daniel med et lille bord med to forkullede runde tingster.




Mens alle så på med tilbageholdt åndedrag fortalte Daniel, at dette var en af hans signaturretter, og vi måske derfor allerede kendte retten. De forkullede kugler viste sig i øvrigt at være selleri, som skulle i retten





Sådan så retten ud da vi fik den ^ men hurtigt kom de med en lækker suppe på selleri



'Knoldselleri, knoldselleri, knoldselleri og knoldselleri' - enkelt navn til en enkel ret!

Da vi havde spist vores mad blev vi bedt om at rejse os op og gå udenfor. Lidt overraskede rejste vi os op, og da vi er på vej ud af døren får vi alle viklet et lunt uldtæppe mo os, så vi ikke skulle komme til at fryse.

Udenfor ventede far med en lækker suppe, som vi kunne varme os på, mens vi strakte benene






På ingen tid var alle gæsterne ude foran restauranten iført uldtæpper og en skål med suppe, hvilket de fleste synes var en lidt besynderlig, men ganske sjov gimmick



Udenfor stod der også en kæmpe grill, hvor der blev grillet en omgang rosenkål på



Indenfor var der blevet ryddet op og bordene dækket på ny, så man ikke kunne se, at vi allerede havde fået så ufatteligt mange retter


Da suppen var drukket, rosenkålen beundret og varmen i kroppen opbrugt, begyndte vi at liste indenfor igen.


I køkkenet var de mange kokke i fuld sving






Det var ret sjovt at stå derude og følge med i det de lavede derude - især da det gik op for os, at de ikke kunne se igennem ruden


På et bord i køkkengangen stod noget der mindede om kaffekolber - de mange urter afslørede dog, at det nok ikke lige var kaffe der var sat over


Der lå også lige lidt fjerkræ...


Jeg synes stadigvæk, at det er ret sjovt med det hoved der ^



"kaffen" viste sig at være en sindssygt stærk fond eller suppe


'Kantareller, blommer, smør og lys kastanje'



2011 Barbaresco fra Italien

Da min mor og jeg ikke rigtigt drikker rødvin fik vi også lige en flaske hvid



'Agerhøne, skovmærke, hyld og rosenkål'






Agerhønens ben fik vi skam også ^

Vi håbede, den havde fået renset negle inden serveringen...


Nogle var mere elegante end andre da de spiste den...




'Gråand, aroniabær, snärjtång (?) og karl johan'



Så var det tid til osten, der kom med en gange syltetøj







2008 Coteaux de l'Aubance Séléction VT fra Frankrig


Jeg kan ikke helt huske hvad denne dessert var, men godt smagte den!









Ingen fødselsdag uden tale - og Thomas holder altid de bedste taler (og ofte de fleste på samme aften)



'Cremede jordskokker, plättar og pære


Det er i øvrigt plättar - en slags minipandekager^




'Salt æggehvide, rosmarin, gedeyoghurt og kærnemælk'



Da vi havde slikket tallerknerne rene for den sidste ret var det igen tid til at forlade stuen og begive os udenfor. Denne gang ventede drivhusets lune hygge på os


Og så var der chokolade til kaffen


'Chokolade fremstillet af fabrikkerne i byen'






Dermed var denne helt vidunderlige gastronomiske aften hos Daniel Berlin slut, og vi blev kørt hjem til hotellet af Ellinor...

Nu spiser jeg forholdsvis ofte ude, men jeg må sige, at det her er det ypperste jeg nogensinde har oplevet på madfronten! Hvis du ikke allerede har prøvet at indtage et måltid hos Daniel Berlin, så er det noget du burde unde dig selv! 

Personligt kunne jeg virkeligt godt tænke mig at prøve det igen (og igen), og skulle du have lyst til at prøve den magiske oplevelse, så kan du booke bord hos Ellinor på ellinor@danielberlin.se.

Det er både muligt at spise frokost og middag hos dem, men jeg vil anbefale sidstnævnte kombineret med en overnatning i lokalområdet, så man virkeligt kan slappe af og nyde al den fantastisk lækre mad og vin!