mandag den 22. februar 2016

Spicy jomfruhummere


Er jeg den eneste der har fået nok af vinter og længes efter forår? Nej, vel!? Da jeg var i sommerhus i weekenden og så fiskemandens enorme friskfangede udvalg, faldt jeg i svime over deres lækre jomfruhummere - at de tilmed lige var hevet op af vandet og sprællede på livet løs gjorde det kun endnu mere tillokkende!

Jomfruhummere er måske en lidt dyr spise, men man kan principielt servere ganske få til noget mere solidt, så man ikke køber jeg helt fattig i dem. Vi tog 5 stk. hver og det rakte så rigeligt, og man kunne sagtens have nøjedes med 3 eller 4 og så have serveret en lækker salat til og noget brød... Da kødet er meget delikat er det vigtigt, at den ikke overdøves af alt for stærke krydderier. Vi valgte, at smide en god portion frisk hvidløg, lidt chili og så en god krydderiblanding i masser af smeltet smør - og det var så lækkert! Det bedste er, at det tager ca. 10 min at lave maden!

Til tre personer skal du bruge:
  • 15 friske jomfruhummere
  • et par fed hvidløg, grofthakket (er du som mig til hvidløg, så tag gerne et par ekstra fed)
  • ca. 150-200 g smør
  • 1 økocitron skåret i både
  • 1/2 - 1 frisk chili skåret i tynde skiver (tjek hvor stærk den er inden du smider det hele i) 
  • (kan udelades) hjemmelavet uighur krydderiblanding. Den består af hel fennikel, spidskommen, sichuan peber, peber, salt, chiliflader samt tørret tørret hvidløg og ingefær.
  • evt. friske krydderurter - fx ramsløg, karse, purløg eller hvad urtekassen nu rummer...
Evt. tilbehør: hjemmerørt mayo, lækkert ristet brød og/eller en god salat...


Start med at tænde ovnen på grill - den skal være godt varm! 

Begyndt at smelte smørret ved lav varme og kom hvidløg, chili (gem evt. et par skiver til pynt) og evt. krydderiblandingen i - den laver du ved at riste de hele krydderier på en meget varm pande indtil de "popper", hvorefter du moser dem godt og grundigt i morteren og blander med salt, hvidløg og ingefær...


Mens smørret hygger sig - husk nu at det ikke må koge - kan du gribe dine friske jomfruhummere! De skal nemlig halveres og renses... Tag en god skarp kniv der er godt spids og læg kræfterne i når du skærer dem midt over!På trods af at der var gået en del timer siden vi havde købt dem og de havde hygget sig hele dagen i køleskabet, så sprællede de stadig ganske meget da de skulle under kniven... Lidt makabert, men dø skulle de jo - ellers kunne jeg jo ikke få min mad!


Når du skærer dem op, skal du fjerne indvolde - og husk nu den tarm! De var super nemme at rense og det meste kunne tages med lidt vand, hvorefter vi duppede dem tørre.

Tag en bradepande (eller lign.) og beklæd med silikone bagemåtte eller bagepapir. Smid dyrene på med kødsiden op


Når du har fordelt dem hælder du smørsovsen over dem
Og så ligger de ellers pænt der på lit de parade med deres lækre smørsovs over sig. Du kan i øvrigt også lige give dem et lille drys salt inden de ryger i ovnen
Smid dem i ovnen og hold godt øje med dem for de skal altså ikke have særligt længe! Når kødet er hvidt er de færdige - vi gav dem 3-5 minutter. Det er bedre at give dem for lidt end for meget... Smid dem op på en stort fad, drys med lidt chili og evt. lidt friske krydderurter og citronbådeJeg bliver helt sulten igen...

Skynd dig at servere dem mens de er varme!Ingen kommentarer:

Send en kommentar