lørdag den 7. juli 2012

Mandeltrifli

Regnvejr og sommerhus plejer at blive til masser af madlavning - i hvert fald i min familie. I et stykke tid har vi pønset på at videreudvikle vores klassiske Dessert (Desserten - verdens skønneste trifli). Det er absolut ikke fordi der er noget som helst i vejen med den originale, men der er vel plads til variation...?

I denne udgave laver vi en bund af bl.a. mandler, marcipan og smør - altså sunde og nærende ting - og så kommer der også lidt chokolade på (mest af alt fordi det bare smager fantastisk til alt!).
Med denne opskrift er der til en 25 cm rund teflonform - eller til 15-20 små (lavet i muffinforme)

Mandeltrifli
Bunden
- 250 g marcipan
- 125 g smør
- 3 æg
- 2 spsk mel
- 75 g hakkede mandler

Cremen
- 2 æggeblommer
- 1-2 spsk sukker
- 1 stor vaniliestang
- 1 lille bæger mascapone
- 4 dl fløde

Optional...
- Mørk chokolade (70-85%)
- Frugtkompot, fx rabarber
- Pynt, fx friske bær og/eller choko nips

Riv marcipanen på den grove side af et rivejern, og bland det med smørret (nemmest når det er blødt) i en skål. Når det er blandet godt sammen blandes æggene i et ad gangen, og kom herefter melet i.

Hak mandlerne - evt. i blender - men pas på at det ikke bliver for finthakket.
Kom mandlerne i massen og bland det godt. Hæld massen  i formen, og stil den i ovnen på 170 grader i 30 minutter - laves bundene i muffinforme skal de have ca. 20 min (alt efter formens størrelse).
Når bunden har fået en god farve tages den ud af ovnen og stilles til side indtil den er blevet kold. Tag den ud af formen.
Lav cremen ved først at piske æbbeblommer, sukker og kornene fra vaniliestangen sammen til det er blevet en råhvid masse. Pisk fløden til flødeskum - den skal være luftig, men må også gerne være lidt stiv i det. Flødeskummet blandes forsigtigt og lidt ad gangen sammen med æggemassen, så luften ikke bliver rørt ud. Stil den til side og lad den "størkne" lidt (evt. i køleskabet).

Jeg har her lavet den med rabarberkompot, men ifølge de lokale er rabarberne altså bedst indtil Sankt Hans (samme gælder i øvrigt de hvide asparges), så de kan desværre være vanskelige at finde. Det lykkedes dog, og da min mor udråbte sig selv som kompotansvarlig, fik hun lov til at lave den på sin egen måde - i ovnen... Kan i øvrigt varmt anbefales!

Smelt chokoladen over et vandbad, og smør det ud over bunden (som altså skal være kølet helt af!) i et tynd lag. Stil den evt. i fryseren i to min, så chokoladen kan størkne helt - ellers så stil den et køligt sted indtil chokoladen er størknet.

Kom frugtkompotten på i et forholdsvis tyndt lag, og herefter kommes cremen ovenpå. De små bunde gør det dog ret svært at komme cremen ordentligt på, så brug evt. en sprøjtepose. Hvis man som mig elsker friske bær, så pynt med hindbær eller jordbær. Da vi også er helt tossede med choko nips kommer vi også lidt af det på - udover den fantastiske smag, så pynter det jo også lidt...
Det gode ved denne dessert er at alle komponenterne kan laves dagen før - så kan man samle det hele på få minutter inden serveringen...

Bon Appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar