mandag den 17. juni 2013

Södermalm tur-retur, Stockholm

For ikke så længe siden tog jeg og M på lynvisit til Stockholm. Faktisk var det vores første rigtige tur sammen, så jeg var godt nok lidt spændt på, hvordan det ville gå.

Vi skulle kun være der i 3 dage, så vi besluttede kun skulle udforske Södermalm. Og så være så meget sammen med Erika som muligt!
Vi tog toget, da det var billigst og havde de bedste tider. Og som sædvanlig skulle der jo mad til sådan en tur. M havde så lige "glemt", at jeg ikke kan tåle birkes, så han fik alt brødet. Snedigt!
Da vi kom frem skinnede solen fra en næsten skyfri himmel. Vi fik vores lejlighed, som vi havde lejet gennem AirBnB, med det samme. Vi havde booket os ind på Söder, hvor vi boede centralt og godt! Jeg slæbte M ud på opdagelse med det samme. Og vi kastede os over dagens første frokost på Koh Phangan - et lille lækkert og billigt thaisted.
Hvor jeg også kunne sidde i solen og lune mine stænger
Bagefter gik vi lidt mere rundt i området, for M havde nemlig planlagt at skulle finde en bestemt butik.
Bagefter mødtes vi med Erika, og så kunne anden frokost sættes i gang! Denne gang smuttede vi på Vurma nede på Nytorget! Erika og jeg var selvsagt pænt begejstrede for at se hinanden igen!
Jeg fik en grillet mad med tun. Lidt for meget start 00'er over den anretning....
Erika skulle naturligvis have en rejemad (dem er svenskerne nemlig svært begejstrede for). Desværre var den ikke så god som forventet.

Efter maden tøffede vi rundt i kvarteret, og endte med at sidde på cafeen (næsten) ved siden af. Her fik vi sludret endnu mere og fik lagt en slagplan for aftenens vigtigste begivenhed: aftensmaden! 
Eftersom jeg var den eneste der havde spist der før, insisterede jeg på, at vi skulle spise på Sardin, som også ligger på Nytorget. Så sådan blev det. 

Senere på aftenen mødtes vi igen foran restauranten. Det er nok verdens mindste restaurant, og der er meget få borde. Til gengæld kan man ikke bestille bord. Så det gælder om at være heldig. Vi havde besluttet, at mødes lidt sent i håb om at kunne få et bord ved anden seating. Det fik vi. Vi var så heldige, at der var nogen som var villige til at rykke, så vi kunne få et bord - de er sgu søde de svenskere (uanset hvad Erika siger)...
På Sardin serverer de tapas, og da vi alle har en pænt god appetit, blev vi hurtigt enige om, at vi bare skulle tage alt på kortet (altså minus retterne med nødder). Som sagt så gjort
Bordet var meget småt - for småt til så mange retter, så det udviklede sig til en nærmest akrobatisk øvelse at få plads til alle vores retter. 

Sådan så det ud bagefter - resterne nippede vi løbende til...Intet skulle efterlades!

Eftersom der var så meget, havde det også taget noget tid at spise det. DEt betød heldigvis, at dem ved bordet ved siden af os smuttede. Og så fik vi også deres bord, så vi alle kunne sidde under varmelamperne. På tjenernes opfordring naturligvis.
Og så var det også blevet tid til dessert. Der var 3 at vælge i mellem, så vi tog en af hver slags.
M's valg faldt på en chokolademousse med olivenolie og salt - en umiddelbart mærkelig kombination, men fy da føj hvor var det lækkert!
Og til M's store glæde, kunne vi ikke spise op, så han fik resterne. Han er jo så sulten den stakkel, at jeg næsten altid er bekymret for, at han bliver mæt...
I sverige lukke udeserveringen tidligt (alt lukker sådan set tidligt), og endnu en gang var betjeningen så elskværdig at sørge for at vi kunne være der. De sørgede for et bord inden for. Og så fik vi endda denne smækre tøs til bords!

Erika huskede i hvert fald at skåle med hende...
Hvis vi selv skal sige det, havde vi en fest i vores lille selskab. Der blev i hvert fald grinet til den helt store guldmedalje!
Jeg kan kun anbefale en tur til Sardin! Betjeningen var så fantastisk søde hele aftenen igennem og passede på os unge. Jeg har sjældent følt mig så velkommen på en restaurant! Og så er der i øvrigt rimeligt billigt... Det eneste minus er, at de lukker forholdsvis tidligt (ligesom alle andre restauranter/barer på Söder).

Næste morgen stod den på udforskning af Hornstull (den vestlige del af Söder). Desværre skinnede solen ikke - det var pænt koldt - og vi havde glemt varmt tøj i forventningen om, at det da ville blive lige så dejligt vejr som dagen før. Det blev det ikke.
Morgenmaden bestemte jeg (ja, jeg bestemte stort set hvor samtlige måltider skulle indtages) skulle findes på Hotel Rival aka. Abba Hotellet.
Hvorfor er det lige at de absolut skal servere Kalles Kaviar til morgenmaden (noget af det enste jeg virkeligt ikke kan døje tanken om - kan end ikke få mig selv til at smage på det)?
Vi fik set Hornstull, men da jeg også havde glemt kortet kunne jeg ikke lokalisere alle de spisesteder jeg havde noteret mig. Derfor vendte vi hurtigt vores (kolde) snuder hjemad, og gik i butikker i stedet. Stort set hele Hornsgatan (eller i hvert fald den del af den, der ligger omkring Maria Torget) er proppet med 2. hand butikker - hvoraf flere er virkeligt gode. 
Og så hentede vi M's jeans, som var blevet repareret. Og da han længe har brokket sig over, at jeg udelukkende valser rundt i Cheap Monday/Weekday (same same) jeans, besluttede han sig for at give mig et ordentligt par jeans. Jeg stoppede ham, sjovt nok, ikke...

Det var nærmest besluttet, at aftenens måltid skulle indtages på Urban Deli. Eller til min store frustration var der faktisk ikke blevet bestemt noget, så det blev lidt til at vi da bare spiste der - eller et andet sted. Det kunne min trang til at planlægge slet ikke arbejde med - til de andres store underholdning.
Heldigvis havde M charmet en af tjenerne, så vi fik et bord. Erika var der naturligvis også.
Hun og M bestilte røgede rejer - en delikatesse! Men da M jo altid er sulten, nappede han også lige en "Lätthalstrat från havet.
Jeg tog østers (mindre pillearbejde)
Der fulgte en chilisovs med
Som jeg var lidt for glad for
Til hovedret tog Erika og jeg KØD (jeg tog den store udgave, hun den lille).
M tog den mere tøsede Dorade. Som tilbehør fik vi alle fritter og salat.
Efter hovedretten var M stadigvæk sulten, og bestilte en omgang røgede rejer mere (jeg kom vist også til at spise nogle af dem)
Det var også nogenlunde samtidigt med, at Erikas veninde, Merete og hendes kæreste, kom forbi. Det skal lige siges, at Erika kender Merete fra studierne i København, men hendes kæreste bor midlertidigt i Stockholm. Og lige pludseligt var vi en pæn forsamling, der over telefonen fulgte med i ESC. Mærkeligt nok fik vi at vide, at vi havde vundet af min mor (dvs. fra Danmark). Og da udeserveringen (også) blev lukket ned tidligt, fik vi tiltusket os et bord inden for.
Det (bordet og sejren) blev fejret med dessert
Og en enkelt ost til Merete
Erika havde fortalt os om Louie Louie, hvor man om i weekenden kan få vafler til morgenmad. Det skulle vi naturligvis prøve

De havde en salt
Og en sød
Og de var begge virkeligt gode!
Efter maden tog vi en sidste tur rundt i området, mens vi ventede på at mødes med Erika.
De har altså nogle meget behårede indbyggere på Söder
Her kan man se over på Gamla Stan og Östermalm

Og så ko vi også forbi Mosebacke
Og med det var vores tur nærmest færdig. Men inden da nåede vi lige at spise på Urban Deli (igen), få kaffe og gå rundt i området. Og så at proviantere til turen hjem. Det kunne vi jo så passende gøre hos Urban Deli. Og når man er i sverige, så skal man have kanelbullar!
Og med det var turen slut og vi var hjemme. Det var en fantastisk tur, og jeg kan varmt anbefale at man smutter til Stockholm hvis man har et par dage fri!

Hvis du skulle få lyst til at tage toget (som oftest det billigste og nemmeste), så tjek SJ's hjemmeside for tider og priser her.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar